top of page
  • Writer's pictureVanja Ražov

Kako poboljšati vještinu tipkanja i povećati produktivnost

Pravilan raspored svih deset prstiju na tipkovnici
Raspored prstiju na tipkovnici

Jučer se u našoj školi održalo natjecanje u brzom tipkanju, na kojem je pobijedio učenik osmog razreda s impresivnom brzinom tipkanja od 65 riječi u minuti. Ovaj uspjeh me inspirirao da i sama radim na svojoj vještini tipkanja kako bih bila bolja u svom poslu, povećala svoju učinkovitost i uštedjela vrijeme.


Kako bih to postigla, odlučila sam istražiti različite online alate i pronaći najbolje načine za vježbanje i poboljšanje vještine tipkanja. Nakon pregledavanja mnogih opcija, odlučila sam koristiti dvije stranice koje su mi se činile najkorisnijima - Keybr.com i 10fastfingers.com.Keybr.com je internetska stranica koja nudi niz vježbi za poboljšanje sposobnosti tipkanja. Korisnici se mogu registrirati, pratiti svoj napredak i prilagoditi vježbe prema svojim potrebama i razini vještina. Postavila sam si cilj od 5 minuta vježbanja dnevno na ovoj stranici, kako bih bila dosljedna u svom napretku i postupno poboljšavala svoju vještinu tipkanja.Druga stranica koju sam odabrala je 10fastfingers.com, koja korisnicima pruža tekstove za tipkanje, a zatim mjeri koliko riječi po minuti korisnik može tipkati. Na prvom testu koji sam obavila na ovoj stranici postigla sam samo 32 riječi u minuti, što me potaknulo da nastavim vježbati kako bih poboljšala svoju brzinu i točnost tipkanja.


"Kad vježbaš tipkanje, nije riječ samo o brzini, već o tome da ti svaki prst radi ono što treba. Kad to uspiješ, tipkanje postaje jednostavno i ugodno iskustvo." - Barbara Oakley

Ergonomija


Osim vježbanja, također pazim na svoju ergonomiju dok tipkam, koristeći udobnu stolicu i stol, i držeći svoje zglobove u neutralnom položaju kako bih smanjila bol i nelagodu i poboljšala brzinu i točnost tipkanja.


10 fingers typing


Korištenje pravilne tehnike tipkanja također je ključno za poboljšanje vještine tipkanja. Mnogi stručnjaci za tipkanje preporučuju korištenje tehnike tipkanja sa svih deset prstiju, što omogućuje brže i učinkovitije tipkanje.


Dobrobiti


Rad na poboljšanju vještine tipkanja je ključan za svakoga tko provodi mnogo vremena na računalu, bilo da se radi o poslu, studiju ili zabavi. Brzo i točno tipkanje ne samo da vam štedi vrijeme, već također poboljšava vašu produktivnost i smanjuje bolove u zglobovima koji se mogu javiti uslijed dugog i nepravilnog tipkanja.15 views0 comments

Recent Posts

See All

Bình luận


bottom of page